Le Caveau, Lausanne | Restaurant and Bar Design Awards Nominee

So… I figured it was about time I put my own work on the line here for a change. And I am so pleased because, for the second consecutive year, one of my projects has been nominated for the Restaurant and Bar Design Awards. This year my little project made it as one of 43 European Bars, right next to Karim Hashid, Minarc (The Northern Lights Bar I wrote about just yesterday!!!) and last year’s winner, Sandra Tarruella Interioristas. Talk about playing with the big boys! DesignJoyBlog_Julia_Christ_caveau_bellini_web_6 This project is very dear to me as it was quite a challenge in terms of time and budget, which pretty much determined the style and the design process. The first step was just gathering all the elements we had at hand, like the gorgeous bar stools, copper lamps, and the hotel sign. From there pretty much the only option was to go full on bohemian style! Though I have to admit I was very stressed about choosing this particular color palette. Instinctively I knew the dark tones was the right choice, but I just feel so much more comfortable working with pastels and lighter tones. The fact that it’s a bar and a cellar (no windows) made me go for the more ‘risky’ choice and it paid off. The dark tones work really well and the reflections of light on the vaulted ceiling creates a nice texture but without attracting a lot of attention to it, which is what I wanted. If a while back someone had asked me if I’d paint an entire room in metallic taupe I’d probably have laughed…

And here’s a brief description by the designer, a.k.a. yours truly: 

Located in the basement of an 18th century building in the centre of Lausanne, Switzerland, Le Caveau is the wine bar of local italian restaurant Caffè Bellini. The owners wanted to transform this space, which had been used for storage for many years, into an intimate bar and dining area to be used mainly during the winter months.

The biggest challenge was renovating a very old cellar on a budget. The floors were recuperated but unfortunately the vaulted ceilings could not be brought back to stone, instead they were simply re-plastered and painted in a dark reflective tone and different light sources to create texture. We also worked mainly with repurposed materials – such as the wood paneling for the bar and old oak for the big tables – mirrors, colourful patterns, murals and a mix of affordable furniture and more expensive vintage design pieces.

With an eclectic bohemian vibe, cheerful murals, dark tones and soft lights, the space has a unique ambiance that is reminiscent of an old school members-only club. Complemented by colourful vintage design pieces, the big comfortable sofas create intimate spaces for small gatherings, while the more convivial wooden tables and benches are ideal for bigger groups.

18 thoughts on “Le Caveau, Lausanne | Restaurant and Bar Design Awards Nominee

    • Hi Liza, thanks! It’s so nice of you to write and it’s such a great coincidence you’re from the Netherlands! I actually just booked a flight to go to Amsterdam for the first time at the end of this month 🙂 Any good tips? xx

      Like

  1. Hi Julia, its really awesome, just the way I like to enjoy my coffee 😉 I love the mix, the metallic and the lightning! Have to ask, is the back of the room the entry for the toilet? (can’t read the words, damn it!) – gotta go and see it for real! The best, from Copenhagen

    Like

    • You mean by the Sophia Loren mural? It reads ‘Everything you see, I owe to spaghetti’ 😀 The toilets are on the other side of the room by the mustaches hahaha I sound like a mad person! It’s seriously cool to sit there for hours enjoying some nice wine… chatting with your friends… the food it’s great there as well and the staff is cool so it’s a good time guaranteed!

      Like

      • I´d definitely check it out one day AND the toilets, which somehow caught my eye when I saw the photo, don’t ask me why haha 😀 Sounds like an awesome place!

        Like

  2. hello! thanks for following me on bloglovin! this place looks so comfy and colorful! I love it! good luck on the contest! 🙂 – Michelle

    michelletabelle.blogspot.com

    Like

  3. Pingback: What to read for Easter? | INTERIORWISE

Hello there! Lets chat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s