National Tourist Route Trollstigen Service Station and Café by Reiulf Ramstad Arkitekter

After having a one week break over Easter, I thought I’d ease my way back to work by writing a post about what I think would be an amazing holiday. I may be biased to say, seen as I love remote locations and road trips, but this Service Center and Café in Norway is truly spectacular and the perfect integration between a beautiful landscape and architecture.

Trollstigen Service Station and Café by Reiulf Ramstad Arkitekter

Located in Trollstigen, which is apparently known as one of the most spectacular stretches of road in Norway, the visitor center and restaurant were an addition to the already existing Trollstigen Viewing Platform, as part of the country’s National Tourist Routes. Designed by Reiulf Ramstad Architects, the Complex is situated at an elevation of 850m – providing magnificent views of the Trollstigen road zigzagging up through the spectacular Istardalen Valley – and it’s subject to the extreme weather and climate changes, from snow storms to flooding. The alluring architecture covers a large area and is complemented by walkways, picnic areas, flood barriers and even a little hydroelectric power generator.

With such wonderful scenery, spectacular views and architecture, this area receives about half a million visitors a year! I suppose I’ll just have to add all of that to the list of reasons to go on a “little” road trip in Norway…

And here’s a brief description by the Architects:

location: Romsdalen, Norway
program: National tourist routes
client: Norwegian public roads administration
size: Buildings 1200 m2, landscape 150 000 m2
commision type: Invited Competition 1st prize
in cooperation with Multiconsult 13.3 landscaping (2004)
status: Completed, 2012
year: 2004 – 2012

The project enhances the experience of the Trollstigen plateau’s location and nature. Thoughtfulness regarding elements and materials underscore the site’s nature and character, and well-adapted, functional facilities augment the visitor’s experience. The architecture is characterised by clear and precise transitions between planned zones and the natural landscape. Through the notion of water as a dynamic element – from snow, to running and then falling water – and rock as a static element, the project creates a series of prepositional relations that describe and magnify the unique spatiality of the site.

Trollstigen Service Station and Café by Reiulf Ramstad Arkitekter


Photography: Reiulf Ramstad Architects

12 thoughts on “National Tourist Route Trollstigen Service Station and Café by Reiulf Ramstad Arkitekter

  1. Wonderful structure, but… …why they design forms and shapes like that without considering sun exposition during the seasons? I think that “real” shapes without shadows are 50% design, just for making us appreciate who is behind the project… so put online 3D renders, because 300 days/year this structure won’t be at its full potential.

    Like

      • It is coherent, but in these photo I appreciate the environment, not the architecture. I hope to plan a travel there soon and make some photos to challenge myself, trying to make architecture photographs and not outstanding landascapes.
        Anyway, I like it a lot, don’t confuse my words 😀

        Like

  2. I see what you mean now, Massimo. I do however still think the whole project is about the surrounding natural beauty and that, in this case, the architecture is in service of the environment… as the need for a Service Station and Cafe arose from the large number of people visiting the viewing platform. Anyway, that being said, I think you’re so lucky! I wish I was going there this summer to photograph architecture!! Or the outstanding landscapes… I’m easy 😉 But you must tell me about your adventures afterwards ok?! xx J

    Like

  3. Wow! That is stunning! I have driven this road and can definitely attest to the awesomeness of the scenery. This building wasn’t there then, so I might have to go back… 🙂

    Like

    • Fantastic! I knew this place wasn’t too beautiful to be real hahaha I think now that they put this building there, it means you MUST go back… I concur 😀

      Like

Hello there! Lets chat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s